Wie wil dat niet? Wij hebben allemaal een keer een goed gesprek gevoerd en daar ook een goed gevoel aan overgehouden. Maar wat maakt nou dat je soms een erg goed gevoel kan overhouden aan een gesprek met iemand.
Celeste Headlee – een bekende radiopresentator uit de VS heeft in haar veel bekeken TED-talk 10 praktische tips gedeeld die we goed kunnen gebruiken om een goed gesprek te voeren.
Hieronder tref je alle 10 tips op een rijtje.
Ga er tijdens elk gesprek vanuit dat je iets kunt leren. Zet bovendien je ego en eigen mening opzij. Bedenk: iedereen die je ontmoet weet wel iets wat jij niet weet.
Je kan veel leren van de journalisten. Zij stellen doorgaans veel open vragen. Begin je vragen met woorden als wie, wat, wanneer, waar, waarom of hoe. Als je de ander vraagt of iets goed ging, zegt hij ja of nee. Stel je een open vraag, dan krijg je veel interessantere antwoorden.
Als je “in het gesprek” zit, voorkomen je dat je gedachten alle kanten opgaan terwijl iemand anders aan het woord is. Heb respect voor diegene die aan het vertellen is en laat je meevoeren.
Herhaling is saai. Mensen hebben de neiging om af te haken wanneer jij jezelf continu herhaalt. Doe dat niet.
Vaak gaat het om de context en de essentie van het gesprek. Niet om de details zoals exacte plek, namen of datum. Blijf af van de details. Het is niet interessant voor de luisteraar.
Luister oprecht. Stephen Covey zei het al eens: “De meesten van ons luisteren niet om te begrijpen maar om te reageren.” Luisteren is misschien wel de belangrijkste vaardigheid die je kunt ontwikkelen.
Of, zoals Celeste Headlee haar verhaal afsluit: “A good conversation is like a miniskirt; short enough to retain interest, but long enough to cover the subject.”
Het komt allemaal hierop neer: wees geïnteresseerd in anderen. Praat met mensen, luister naar hen, en sta ervoor open om verrast te worden. Laat nou net dat soort gesprekken een bron van inspiratie zijn. En laten we eerlijk zijn: iedereen heeft behoefte aan een beetje inspiratie.
Veel succes met Het Goede Gesprek.
Hoofdmenu
Er is meer